BINE ATI VENIT

MILA 23 - DELTA DUNARII

Mila 23 este un sat in partea de nord a judetului Tulcea, in Delta Dunarii, la 53 km de Tulcea, pe bratul Dunarea Veche, ce se desprinde spre stanga din bratul ce duce la Sulina, cam la jumatatea distantei intre Tulcea si Marea Neagra. Este accesibil numai pe calea apei.

Numele localitatii Mila 23 provine de la mila marina ce era alocata zonei, marcand distanta pe vechiul brat Sulina.

Satul Mila 23, sat tipic pescaresc, este singura asezare lipoveneasca ce a luat fiinta in delta la sfarsitul secolului trecut si care, in ciuda numeroaselor inundatii (pe vremea cand localitatea nu beneficia de un dig de protectie), a stiut sa-si pastreze sarmul arhaic, oferind si astazi o imagine autentica a pitorescului in satele pescaresti si a unui mod de viata neschimbat de secole.

Fiind situata in inima deltei, Mila 23 este inconjurata de o multitudine de locuri cu peisaje incantatoare, precum lacurile Lideanca, Radacinos, Trei iezere, Bodaproste, Matita, Babina, Nebunu si Fortuna sau canalele Sontea, Eracle, Lopatna si Olguta, locuri care reprezinta “acasa” pentru mii de pelicani, lebede sau egrete.

Totodata, satul Mila 23 este recunoscut ca fiind cel mai important punct de atractie din Delta Dunarii pentru pasionatii pescuitului sportiv. Mila 23 este considerata drept punct central al triunghiului format din cele trei brate ale Dunarii si unul dintre cele mai importante puncte de plecare in traseele ce strabat una dintre cele mai pitoresti zone ale deltei.

Canoistul roman Ivan Patzaichin , cvadruplul campion olimpic, amiralul flotilei de aur a Romaniei la 5 editii ale Jocurilor Olimpice, s-a nascut in anul 1949 in satul Mila 23, fiind cel mai cunoscut sportiv din judetul Tulcea.